donderdag 2 mei 2013

Rondje in de Brabantse/Dordtse biesbosch.

2013-05-01
Gisteren werd ik gevraagd door Jonathan om mee te gaan naar de Brabantse Biesbosch. Na een hoop 'ge-ja' en 'ge-nee' ben ik toch gegaan. We gingen met z'n vijven, Patrick, Jonathan, Jeftha, Joas en ik.
Na de kilometerteller gereset te hebben vertrokken we om 7uur bij de Boerenbond vandaan.
Bij het Alblasserbos van Papendrecht hadden we 2 purperreigers, en de eerste zangertjes. De reis ging verder over de spoorbrug waar een Nachtegaal, Tuinfluiter en een Zwartkop aan het zingen waren.
Ondertussen hadden we langs de spoorlijn al zeker 20 Grasmussen, en even verderop hoorden we tegenover de golfbaan een Sprinkhaanzanger. De teller stond vandaag al op 4 nieuwe jaarsoorten.

Sprinkhaanzanger

Sprinkhaanzanger
 

De reis ging door over het Wantij waar we nog een Cetti's hadden. Bij de veer van 'Kop van 't land' hadden we er 10 kilometer opzitten, en we hadden er nog 6 te gaan richting de Tongplaat. Daar aangekomen liepen er wat Gele kwikstaarten rond. We reden naar de hut waar we voor ons een groep steltlopers zagen, die bestond uit Groenpootruiters, Kemphanen en Bosruiters. Er waren ook nog 2 oeverlopers en 2 Zwarte ruiters aanwezig. Naast de hut liepen nog wat Kleine plevieren een Bosruiter, en verderop zwom een Zomertaling en een Pijlstaart.


 Kleine plevier
 Bosruiter

Bosruiter
 
Het werd tijd om het gebied maar eens te gaan verkennen en wat er in rond te struinen, op jacht naar ondersoorten van Gele kwikstaarten. Om deze vogels te vinden was niet zo moeilijk maar om ze goed te bestuderen werd wat lastiger, en dan had je ook nog het licht wat af en toe niet goed meewerkte.
Gele kwikstaart
 
We gingen verder naar de rivier om wat zangertjes te fotograferen, daar waren wat Gekraagde roodstaarten, Kneuen en er vlogen wat Giertjes en Boertjes. Jonathan, Joas en ik liepen verder naar de punt van de dijk waar we een mogelijke Buidelmees hoorden roepen. Toen we even op het 'Jacques van de Neut' bankje zaten hoorde Joon een Zwartkopmeeuw roepen, maar we pikten ze veels te laat op om nog een foto te maken.

Gekraagde roodstaart (man + vrouw) 
 

Gekraagde roodstaart (vrouw)
 

 
 We reden de pont af toen er een kwik voorbij vloog, het bleek een man Rouwkwikstaart te zijn, leuk! We kwamen bij polder-Hardehoek aan toen ik een brul van Patrick hoorde. Wat op 'DWERGMEEUW' moest lijken. We spraken er nog even een paar Belgen over die al scheldend flink van zaten te balen dat ze die gemist hadden, totdat er nog een groep van 27 Dwergmeeuwen overvloog waar we mooie foto's van konden maken.
Dwergmeeuw 
 
Dwergmeeuw
 
Het werd tijd om even bij het uitkijkpunt wat te gaan eten en drinken en om daarna onze tocht te vervolgen naar het gemaal voor wat zangertjes. We hadden daar een paartje Dagpauwoog en verder hadden we nog wat gelegen in de zon. Ik was dat liggen zat dus zijn we maar een stukje over het dijkje van Polder Maltha. Daar kwamen we nog een Alblasserwaarder tegen uit Liesveld. We zijn even een stukje met hem mee terug gelopen totdat ik een Roodborsttapuit ontdekte, toen moest die man maar weer alleen verder gaan. In de polder zaten verder nog wat Gele kwikken.
We zijn verder gereden tot aan de Petrusplaat waar pas 2 Geoorde futen zijn gemeld. Deze hadden we niet meer maar we hadden nog wel een vuurjuffer.
 
We hoorden een soort Roodborst-achtig geluidje totdat ik een prachtige Appelvink ontdekte die vlakbij ons in de boom zat. 
Als laatste was de snackbar aan de beurt. Daar bestelde ik een broodje warme knakworst en een patatje normaal met mayonaise. En toen was deze prachtige dag weer ten einde.
Bij thuiskomst stond de kilometerteller op 62 Kilometer en we hebben ongeveer 3 Km gelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten