vrijdag 31 mei 2013

Geoorde fuut en Grote karekiet in Alblasserwaard

30-05-13
Vandaag heb ik voor schooltijd nog 1 broedvogeltelling in het Alblasserbos van Kortland gedaan en daarna nog 2 Kilometerhoktellingen. Ik moest 3e beginnen en dat kwam dus goed uit. Om 06:49 begon ik in het Alblasserbos. Voor daar had ik nog een paar nieuwe soorten zoals. Fitis, Bosrietzanger en 2man Gekraagde roodstaart. Na deze telling om 07:23 afgerond te hebben ging de reis door naar polder Oud-Alblas en polder Nieuw-Lekkerland voor een Kilometerhok. Het was niet veel en was ik na een uurtje blij dat ik klaar was.
Rietorchis
Nog even naar de Zijdebrug voor wat planten e.d. Daar aangekomen voorzichtig het blauwgraslandje ingestapt om wat Rietorchissen, Moeraskartelblad, Veenpluis, Waterdrieblad en Dagkoekoeksbloemen te fotograferen. Toen ik verder liep zag ik ook nog wat Heikikkertjes rondspringen. Leuke beestjes ik had ze namelijk nog nooit eerder Gezien
Waterdrieblad

 Dagkoekoeksbloem
 
Moeraskartelblad
 
Veenpluis
 We hadden alleen nog het saaie gehucht Lekkerkerk te gaan daar zat geen ene ruk en het was nog saaier dan in de polder. Het was dus saai om zo lang rond te rijden en ben ik even bij de rivier gaan zitten. Daar was het net zo saai als in het dorp maar ja ik moet toch dat uurtje vol maken.
 
Het is 's ochtend 11:00 ik kreeg een sms'je van 3111 VWG 'Harm Blom: Geoorde fuut t.p. t.h.v. ten westen van de Donkse brug. Ik was om 14:00 uit en ik had mijn verrekijker bij en reed dus gelijk door naar Den Donk. Na een hoop gesjouw met mijn fiets over een hek te krijgen, kon ik doorrijden na wat aangevallen te zijn door een Tureluur en een Grutto kon ik mijn weg vervolgen. Toen ik daar aankwam zag ik Jonathan al staan. De 2 kleine futen waren meteen in beeld en ook meteen op de plaat.


Geoorde fuut (man + vrouw zomerkleed)
 
Na deze prachtige duikertjes met Corné, Jacob en Jonathan bekeken te hebben zijn Corné, Jonathan en ik met de auto richting de Avelingen - Gorinchem geweest voor Bruine korenbout. Na daar zo'n 3 kwartier gestruind te hebben kwamen we 3 exemplaren tegen.

 
We hadden nog een paar nachtvlindertjes waaronder: Lieveling en Klaverspanner. We reden weer terug naar huis. Thuis aangekomen begon aan een lekkere Chinese maaltijd, waarna het tijd werd om de Grote Karekiet maar eens te gaan proberen. Ik hoorde hem al van ver zingen maar een foto is nooit verkeerd. Ik heb daar van 20:00 tot 22:30 gezeten om een foto proberen te maken.
En met een zeer slecht resultaat.
 
Omdat het te donker werd ben ik maar naar huis gegaan en op de terugweg had ik nog ongeveer 10 roepende Rugstreeppadden. Leuk!
Ik had vandaag weer een fantastische dag (op school na dan (behalve NASK;))

1 opmerking: