zaterdag 4 mei 2013

Wat tipjes en tellingen

's ochtend om 06:45 ging de wekker want ik had om 07:45 afgesproken met Albert de Jong. Dat werd uiteindelijk 08:00 omdat mijn band lek was. Ik zou met hem een interview doen omdat ik de jongste atlasteller ben van Nederland. Nadat ik wat verteld had zijn we het rondje gaan lopen en ik had in het Hondenbos van Nieuw-Lekkerland een Tuinfluiter, Fitis, Zwartkop, Grote bonte specht en 16 Roekennesten. Hij had wat foto's gemaakt voor het Sovon Nieuwsblad.


Bovenstaande foto's copyright: Albert de Jong
 
Toen we het dorp inliepen hadden we nog steeds geen Waterhoen en Meerkoet en was had dus extra goed opletten. Ik hoorde een Zanglijster en keek automatisch omhoog toen zag ik de vogel vliegen en wees hem aan hij keek goed hij keek beter en hij keek op zijn best en toen kon hij hem determineren als een vrouw Wielewaal! Nieuwe jaarsoort!  We liepen naar het industrieterrein waar we nog een Zwarte roodstaart en een Putter op de lijst konden noteren. Onderweg naar het 10-minutentelpunt hadden we nog een overvliegende Boompieper! Ook dit was een nieuwe jaarsoort!
 Na de telling afgerond te hebben ging ik naar de telpost maar daar was het niet veel gedaan en waren we van plan om in het Alblasserbos van Oud-Alblas Vuurjuffers en Oranjetipjes te gaan zoeken en fotograferen. Allebei de soorten waren al snel gevonden maar de Vuurjuffer wilde niet goed meewerken voor een foto. Integendeel het Oranjetipje.
 

Ik wist een betere voor Oranjetipje, alleen ze wilden hier niet echt. En daarom gingen we een boterhammetje eten (met pasta) en een appeltje voor de dorst. Ik liep nog een keer heen en weer totdat ik even stilstond. Ik wist niet wat ik zag! Een kleine Gehakkelde aurelia of een Kleine vuurvlinder die een beetje misvormd was. Maar toen dat kleine beest eindelijk stil zat zag ik dat het een Landkaartje was!!! Na een grote brul naar Patrick gegeven te hebben kon ik een mooi kiekje maken van deze nieuwe vlinderjaarsoort.
 Landkaartje (voorjaarsgeneratie)

Landkaartje (voorjaarsgeneratie)

 
Landkaartje (voorjaarsgeneratie)
 

Patrick zijn fiets was lek ;-) en was het dus wachten en wachten en proberen bellen. Totdat Jefta met het goede idee kwam dat hij nog beltegoed had, en was het probleem na een uur wachten verholpen. (Patrick zou worden opgehaald worden)
Wij gingen naar het Alblasserbos te Papendrecht voor betere kansen van Oranjetipje.

Om een lang verhaal kort te houden (en jullie geen zere ogen te bezorgen). We hebben een fotografielesje gehad van Gerard Roest en hebben we zelf nog wat gefotografeerd met mooie plaatjes als resultaat.
Klein geaderd witje 
 
 Oranjetipje (man)

Oranjetipje (vrouw) 

Oranjetipje (man)

Oranjetipje (man) 

Oranjetipje (man)

 Oranjetipje (man)

 Oranjetipje (man)
 
 Oranjetipje (man)

 Oranjetipje (man)

 Oranjetipje (man)
 
We kwamen nog een vrij grote Dagpauwoog tegen, waarbij ik het niet kon laten om hem toch even op de foto te zetten.

We hebben de heemtuin nog even vereerd met een bezoekje waar we nog een mooi aantal Groene kikkers hadden die het toch wel waard waren om gefotografeerd te worden.
  Ik heb weer veel geleerd van fotografie, en ik hoop weer op een nieuwe dag waarin wel alles meezit! 

1 opmerking:

  1. Leuk om de resultaten van die middag te bekijken. Vooral de foto's van het oranjetipje vind ik heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen