zaterdag 11 mei 2013

Varen in de Sliedrechtse Biesbosch

Ik ging met Thomas en Bert varen in de Sliedrechtse Biesbosch. Na de boot losgemaakt de hebben voeren we de woelige baren op. Er stond een aardige wind en de temperatuur lag rond de 10 graden, maar er waren toch wat kano's en plezierbootjes op weg naar hun bestemming. We kwamen de eerste Aalscholvers van vandaag tegen en hier en daar een zingende Grasmus, Zwartkop en Tjiftjaf. Verderop zwommen nog een paar Krakeenden en een paar Slobeenden vlogen op. Hier en daar wat zingende Nachtegalen, waarvan ik er ook een onderweg van kon fotograferen.
Nachtegaal

Nachtegaal
Er jakkerde nog een Havik over het water en er zat nog een Oeverloper op een takje boven het water. Thomas wees ons op een plek waar hij vorige keer een Geoorde fuut had, maar die vonden we niet meer terug. We waren van plan om bij Sliedrechtse Biesbosch - Kort- en Lang- Ambacht  aan te leggen, toen we bijna bovenop de Geoorde fuut voeren. Na wat foto's gemaakt te hebben en een
'beklag' van een vrouw aangehoord te hebben konden we de dijk op gaan.
      
 Geoorde fuut (zomerkleed)

 

Geoorde fuut (zomerkleed)
 
De plas zat vol met zwaluwen, en was de hoop op een landelijke 'zwaluwklapper'  wel vloog er een Torenvalk over de plas en de zwanen waren een beetje driftig aan het doen, maar de echte soort kwam niet opdagen. De Cetti's liet zich horen, en de Grasmus en de Rietzanger waren ook aanwezig.
Rietzanger
 
We voeren door naar Sliedrechtse Biesbosch - Aart Eloyenbosch  daar gingen we na een hoop gestruind te hebben een dijkje op waar we weer op een plas stuitten. Ook daar barstte het van de zwaluwen en kreeg ik na een poosje alles gecheckt te hebben bijna een hartklopping want ik had iets in beeld wat verdraaid veel op een Roodstuitzwaluw leek maar hij was weer even snel we als dat hij gekomen was en kon ik hem helaas met behulp van anderen niet meer terug vinden. Helaas. we liepen naar de andere kant van de plas waar we een groepje van 3 Zomertalingen vonden. 
 
Zomertaling (man, adult zomerkleed)
Kan foto (waarschijnlijk) niet tonen excuses.

Zomertaling (man, adult zomerkleed)

We hadden verder nog een overvliegende Slechtvalk een ter plaatse Tafeleend en een zingende Sprinkhaanzanger. We gingen weer terugvaren om bij een andere plek van Sliedrechtse Biesbosch - Kort- en Lang- Ambacht aan te leggen. Nadat we de boot vast gezet hadden liepen we richting de slikken waar weinig water stond en daardoor was de kans groot dat we een leuke steltloper zouden tegenkomen. En na even zoeken was dat dus het geval want we hadden een Rosse grutto. Dit is hier een zeldzaamheid. De vogel zat vrij ver weg en moest ik even digi-scopen voor een plaatje. Na een aantal mislukte foto's had ik eindelijk een registratieplaatje waarmee ik tevreden was.
Rosse grutto (ruiend van winter- naar zomerkleed)
We hadden nog 1 plasje te gaan, genaamd: Sliedrechtse Biesbosch - Jongeneele Ruigt  Dit was een mooi plekje voor een zeldzame pieper (heb ik niet zelf verzonnen hoor) en hier waren nog wat soorten te verzamelen die we vandaag nog niet hadden. We hadden hier onder andere, Spotvogel, Matkop, Kolgans en een Kleine plevier. We kwamen nog wat vakantiegangers tegen die ons vertelden hier 's avonds reeën gezien te hebben, na dit beantwoord te hebben met een antwoord van 'leuk zeg' vonden we nog een dode Kolgans met daar vlakbij een Kolganzen-nest. Een vondst van nieuw leven en dood.
Kolgans (dood)
 
Kolgans (nieuw leven)

 We werden nog uitgelachen door een Groene specht en het geluid van een Regenwulp die overvloog was ook waarneembaar. Hiermee was de dag een beetje ten einde.
Thomas bedankt!!!


2 opmerkingen: