zaterdag 19 januari 2013

Dagje Zeeland met een aantal goede (jaar)soorten

Het begon om 8uur bij het huis van Gerard waar we gingen verzamelen om na een bakkie weg te rijden richting Zeeland. Ter hoogte van knooppunt Ridderkerk hadden we nog een Ruigpootbuizerd. Alvast een goed begin van de dag.
Daar om 09:30 aangekomen zijnde op de Kwade hoek was het al meteen raak met Nonnetje, Grote zaagbek, Zilverplevier en Goudplevier. De tocht ging verder naar de bekende plek van de 4 kweldersoorten. 

(Scandinavisch) Roodborstje
Op de parkeerplaats werden we verwelkomt door een zeer tam Roodborstje. Verder gelopen hadden we al meteen een Blauwe kiekendief  te pakken even later gevolgd door een zijn Bruine soortgenoot. Na hiervan genoten te hebben stuitten we al gauw tegen een groepje van 7 Sneeuwgorzen die zich daar tegoed deden aan voedsel in de sneeuw. Ze waren goed te benaderen en er konden dus leuke foto's gemaakt worden.
Sneeuwgorzen
Sneeuwgorzen
 Na 10 minuten op onze buik gelegen te hebben voor leuke foto's zijn we verder gegaan om nog wat meer soorten te gaan scoren. De Fraters waren snel gevonden, maar het bleef lastig om ze te fotograferen. Het was kostte wat moeite om ze goed te benaderen, maar toen we eenmaal dichtbij waren hadden we ook gelijk 3 Strandleeuweriken en een groepje van 6 IJsgorzen. Leuk! Deze vogels waren goed te benaderen en waren al hun schuwheid kwijt. De IJsgorzen blonken wel uit als het ging om niet schuw. Ook de Strandleeuweriken deden het niet verkeerd. De Fraters kwamen er van dit groepje af met een bronzen medaille.
                                                                          IJsgors

                                                                   Strandleeuwerik

                                                                         Fraters

De reis werd voortgezet naar De Prunje. Alle slootkanten waar we langs reden werd afgespeurd voor Houtsnippen. maar zonder succes. Bij de Prunje aangekomen was het meteen raak met een Roerdomp. Die fantastisch goed ontdekt was door Jonathan. En dat terwijl hij in paalhouding stond.
Toen hij wegsloop nog even snel een plaatje kunnen maken.
                                                                          Roerdomp

We reden verder langs de Plompe Toren waar helaas in die polder daarnaast geen Velduilen aanwezig waren. Maar wel een Waterral aanwezig was die zich fraai liet bekijken. Maar mijn camera had het begeven en er konden dus geen foto's meer gemaakt worden.
             IJseend, Zwarte zee-eend en ook nog een mogelijke Grote zee-eend (witte vleugelvlekken)

De volgende bestemming was de Brouwersdam. Daar aangekomen was het al meteen raak met een groep van ongeveer 700 Zwarte zee-eenden en daartussen konden ook nog 5 Grote zee-eenden gevonden worden. En zelfs een paartje IJseend die zich fantastisch goed lieten zien. Verder hadden we ook nog een Geoorde fuut,
We waren elkaar kwijtgeraakt en gingen verzamelen bij Serooskerke. De rest van de groep had een IJsvogel die weggevlogen was toen wij daar aankwamen en gingen hem dus even aan de andere kant van een groot huis zoeken. Als het om de IJsvogel ging was het niet gelukt maar we hadden daar nog wel Bokje, Patrijs en Groene specht. Even later gevolgd door Witgat, Houtsnip en een groepje Kramsvogels.
Ik kijk terug op een prachtige dag.
De komende tijd zullen er niet veel verhalen meer komen ivm mijn werk.
Maar je weet maar nooit......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten