donderdag 3 januari 2013

Een dagje Zeeland met de Vogelwerkgroep

02-01-2013
Morgenochtend om half 8 verzamelen op de Dam van Alblasserdam, zo luidde het mailtje gisterenavond. We waren met 12 man in 3 auto's dus dat moest lukken. Op naar Zeeland!!
Na ongeveer 1/2 uur over de snelweg gereden te hebben, gingen we er bij stellendam af om naar de Kwade Hoek te gaan voor de daar bekende soorten.
Daar aangekomen stond de daglijst op 12 soorten terwijl we daar bij het eerste ochtendlicht aankwamen. Het begon al gelijk goed met een Blauwe kiek en even later gevolgd door een prachtig roepende Goudvink verder nog veel roepende Wulpen. Boven de duinen zagen we bij het licht van de opkomende zon een Ruigpootbuizerd. Nadat we vele grote plassen gepasseerd waren (De meeste personen, waaronder ik  jammer genoeg ook zonder laarzen) kwamen we aan het strand waar de jaarlijst opgevuld kon worden met Rosse grutto, Zilverplevier, Scholekster, Slechtvalk  en een mooie groep van 21 Drieteenstrandlopers. Later vonden we ook nog een mank exemplaar van de laatsgenoemde soort.


Toen begon het echte werk pas. "Struinen door de Duinen", want daar kwamen we voor en het was de bedoeling om alle 4 de kweldersoorten te scoren voor de jaarlijst, Het begon bij wat opvliegende graspiepers niet bijzonder maar het was wel een nieuwe soort voor de jaarlijst. Later gevolgd door een enorm hoge wolk met Sneeuwgorzen wat uiteindelijk een groep van 70 á 90 exemplaren betrof.
Daarna kwamen we een groep van ca. 12 Fraters tegen, die daar op de grond tussen wat zeewolfsmelk foerageerde, er vloog verderop een groep IJsgorzen op die even later weer neerstreek en zich goed lieten bekijken helaas heb ik er geen goede foto's van kunnen maken.
We misten nog een kwart om de schijf van 4 kweldersoorten rond te krijgen en dat was de Strandleeuwerik deze vloog luid een paar rondjes boven ons hoofd om vervolgens weer neer te strijken. De eerste nieuwe soort was binnen. Het doel waarvoor we gingen was bereikt en werd de terugtocht in de vorm van een strandwandeling aanvaard. Er vloog een groep van 350 Kleine rietganzen over ons hoofd, leuk! Jaap zette even zijn scoop neer om een groep zeehonden op een zandplaat die ongeveer op 3 km afstand lag te bekijken. En ondekte toen een Zeearend, fantastisch goed ontdekt!
De terugtocht naar de parkeerplaats verliep niet zonder 2 uitgeleden te zijn met een grote sprong over een plas, maar dat mocht niet baten want ik had mijn regenbroek aan ;-) maar ik had wel natte voeten.


Op weg naar de Plompe toren hadden we nog een Roodhalsgans het betrof een 1e kalenderjaar in een groep van 300 brandjes, Dit was mijn 2e roodhalsgans van Nederland.Verder hadden we nog 6 reeën.
Daar aangekomen was er door de andere leden een Zeekoet gemeld die heel hard langs de dijk zwom. Jonathan en ik waren alvast een stukje doorgerend en ja daar zwom hij op ongeveer 20 meter afstand
 
Zeekoet
 
Dit was mijn 2e nieuwe soort voor mijn levenslijst. De reis ging verder naar de Brouwersdam waar een rij stond van ongeveer 500 meter met alleen maar auto's van vogelaars! Kortom het was gewoon vreselijk druk in Zeeland. Op de Brouwers had ik Zwarte zee-eend, Havik en een Roodkeelduiker, dit waren allemaal nieuwe soorten voor mijn jaarlijst.
We gingen hierna naar de Prunje waar we een rondvliegende groep van 4000 Goudplevieren, Grutto, Nonnetje, Tafeleend en een mooi aantal zwarte ruiters.
Als een na laatste op het programma van vandaag stond het Grevelingenmeer. De soort waarvoor we gingen bleek aanwezig dit waren 6 Europese Flamingo's (nieuwe soort) met hun escapes bloedverwanten, genaamd: 1 Caribische Flamingo en 21 Chileense Flamingo's.

 
De laatste bestemming was geen 'vogelbestelling' maar een 'patatbestelling' met mayo.
Na onze maag gevuld te hebben gingen we op huis aan met een daglijstlijst van: 100 vogelsoorten
waarvan ik er 91 heb gezien. Ik kijk terug op een prachtige dag met een mooie daglijst en 3 nieuwe levenslijst soorten.
Morgen hoop ik weer naar de Brouwersdam te gaan, blijf daarom voor een nieuw verhaaltje de website goed in de gaten te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten