zaterdag 1 december 2012

Roofvogels en Watervogels in de Sliedrechtse Biesbosch

Een zacht tingeltje van mijn wekker maakt mij wakker. Het had niet veel gescheeld of ik was weer verder geslapen, gelukkig schrok ik wakker sprong uit bed en was binnen no-time beneden. Koffie gezet brood gesmeerd dik aangekleed laarzen aan getrokken en fietsen maar.
Het was ondertussen kwart over zes en het was de bedoeling om kwart voor zeven, vanuit  Bleskensgraaf te gaan, om dan samen met Jonathan en zijn broertje naar Hardinxveld-Giesendam te fietsen waar we een slaapplaatstelling gingen doen.
Onderweg naar Bleskensgraaf hoorde ik een kerkuil die in deze regio redelijk zeldzaam is, alvast een leuk begin van deze dag.
We waren een kwartier te vroeg dus even een bakkie gedaan en wachten todat de rest kwam opdagen.

Kwart voor acht kwam de rest en werden we verdeeld in 2 groepen. De ene groep telde het gebied: Engelbrechts Plekske met Plattehoek, en wij telden Kort- en Lang- Ambacht, onder het genot van een prachtige zonsopgang
 
 
 
In totaal telden wij 7500 kolganzen en de andere groep ruim 6000. De kollen waren een beetje op, dus Jonathan keek even de rivier af en zag ineens een gekke eend met een dikke snavel. Adri even een foto gemaakt, maar door tegenlicht alleen een silhouet foto kunnen maken, maar kon zo wel beter gedetermineerd worden.
 

Christiaan Boer degene met een boot (tevens ook onze excursieleider) is met de eerste groep de rivier op gegaan waardoor de vogel met zekerheid gedetermineerd kon worden als een eider!!, omdat we met een grote groep waren moesten we in 2 keer naar de overkant. Wij namen de 2e boot en toen we allemaal ingestapt waren voeren we naar de plaats waar hij zwom, en was van redelijke afstand te benaderen. Nu konden we foto's maken zonder tegenlicht en beter de details te zien. Het betrof een 1e winter beest wat waarschijnlijk afgedwaald was, het bleek hetzelfde beest te zijn als wat 2 dagen eerder gemeld was door Arie Ouwekerk.
Na een fotoshoot zijn we de Sliedrechtste Biesbosch ingegaan o.l.v. Cristiaan Boer. Om daar een rondje te gaan lopen. We bleven voorzichtig onderaan het dijkje lopen en af en toe een blik er overheen werpen. De vogels konden de belangstelling niet altijd waarderen en vlogen dan met een hoop geblaas, gegak of met het geluid tussen de staartveren op. Bij dit laatste voorbeeld keken we de opvliegende vogels goed af of er geen bokje tussen zat, maar helaas zonder resultaat. Verderop vloog er een havik op uit het gras en later gevolgd door een 2e.
Een koolmees liet zijn vredige roep horen maar verder was het stil. We beslootten de telescoop even neer te zetten om nog wat rond te kijken dit leverde een aantal kieviten, bergeenden en wintertalingen op. Ineens roept iemand blauwe kiekendief! en terwijl (bijna) iedereen de Kiek volgt wordt er achter ons 2 zeearenden waargenomen die onder het verstorende geluid van een helikopter rustig blijven zitten. Na deze "deuren" goed bekeken te hebben, liepen we door tot aan het einde van het dijkje waar we nog een cetti's zanger hoorden zingen.
                                   
Het zonnetje scheen vrolijk en we wandelden na 3 keer een hek met prikkeldraad gepasseerd te zijn weer verder naar het 'Plekske met de Platte hoek' waar we een torenvalk met prooi zagen wat een mooie toevoeging was aan het resultaat van de roverdag. Na dit oude polderlandschap rondgelopen te hebben, zagen we nog een buizerd en we beƫindigden onze tocht langs de rivier, waar we een luguber verschijnsel zagen. Een opgehangen aalscholver aan een visdraadje.
 Toen we terug voeren hebben we nog even de rivier afgespeurd voor de eider, maar zonder resultaat. We keken nog even in de bak van de waterzuiveringsinstallatie waar het vol zat met eenden, en een wintertaling.
 
We fietsen weer terug naar huis toen we nog een slechtvalk zagen nu kon onze dag niet meer stuk, maar de dag was nog niet voorbij het was nog maar 2 uur dus we gingen nog even een klein wit reigertje bekijken als toevoeging van de goede soortenlijst van vandaag.    
Na bij een ongeluk (veroorzaakt door een knobbelzwaan) gekeken te hebben, zijn we naar het erf van de eigenaar van het land geweest om te vragen of het land in mochten om de koereiger wat beter te bekijken. Hij was erg schuw en het weer was erg bewolkt en mistig en daarom schoot foto's maken erbij in. Wij zijn nog even bij de grootouders van Jonathan geweest om voor de 'soortenlijst' nog even een boomklever in te tikken. Toen we opgewarmd waren hebben we de reis doorgezet. Na 38 kleine zwanen gezien te hebben zijn we richting Bleskensgraaf gegaan, omdat het al aardig hard begon te regenen.
Op de terugweg naar Alblasserdam had ik nog een groene specht en een noordse kauw, (vrijdag heb ik ook al 3 noordse kauwen in 1 groep gehad.)
 
Al met al kijk ik terug op een zeer geslaagde en prachtige dag!!
 
 

                                    
 
 
 
 
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten