vrijdag 11 oktober 2013

Een dagje naar Friesland uit de oude doos ;) (beknopte vorm)

De doelsoort van vandaag Noordse glazenmaker. maar er vielen nog genoeg andere dingen te fotograferen die met het licht en de dauw alleen maar begunstigd werden. Zoals de aantallen Gewone pantserjuffers, koraaljuffers, watersnuffels en zwarte heidelibellen.
zwarte heidelibel
 
koraaljuffer
 
Watersnuffel
 
 
zwarte heidelibel
 
Na een uitgebreide zoektocht gestart te hebben. Kwamen we uit bij een ven met een stuk schraal grasland er omheen waar Patrick dan ook meteen de eerste vuurlibel van vandaag vond.


Ook dit was al zeer geslaagde soort maar de doelsoort ontbrak nog, maar niet getreurd want Jonathan wees een libel aan die even later door Ricard als een echte Noordse glazenmaker gedetermineerd kon worden.

 
We liepen langs de bosrand waar de noordse glazenmaker zat richting het ven waar we al wat glazenmakers zagen vliegen. Deze bosrand was volgens Richard ook erg geschikt voor een Adders. En warempel 2 minuten later lag er daar een prachtig Addertje in het zonnnetje.
 
En even verderop zag ik een weidebeekjuffer zonder het besef dat die hier vrij zeldzaam waren. Totdat Richard het zei. Zo wat het kringetje rond en was iedereen tevreden met wat hij ontdekt had.
We stonden aan het water toen er nog een poelkikkertje voorbij sprong en de noordse glazenmakers met 3 tegelijk voorbij vlogen.


We liepen na dit spektakel weer terug naar de auto waarna we verder reden naar. Een plek op een industrieterrein Bandheidelibel.
 
En bij geval ontdekten we nog een
Tengere grasjuffer

 FochterloĆ«rveen werd de volgende bestemming voor een paar extra noordse glazenmakers en venglazenmakers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten