vrijdag 20 september 2013

Libellendagjes uit de vakantie

22-08-2013 Een dagje naar Noord-Limburg. Een dag voor met nieuwe soorten en een prachtige omgeving en een ontdekking van voor mij nieuw (duits)land door een stap over de grens te zetten.

Ik moest om 6uur op de Dam zijn, waar ik achteraf pas om kwart over 6 opgehaald zou worden. Na dat dit leed geschiedt was werd het tijd voor vertrek. Twee en een half uur rijden naar onze bestemming was ook niet alles. De aankomst was bij een prachtig natuurgebied genaamd de Boukoul. Het eerste vennetje wat we in de vroege ochtend afspeurden was al meteen raak met een bruine winterjuffer.
bruine winterjuffer

Het barstte er van de watersnuffels en lantaarntjes. Na het ven afgespeurd te hebben kwamen we in een wat zompiger gedeelte met een vreselijk veel zonnedauw. Ook dit plantje kon niet ongeplaat blijven. En toen we toch met de dauw bezig waren was ook meteen een steenrode heidelibel aan de beurt die ook aardig bedauwt was.
Kleine zonnedauw

Kleine zonnedauw

Steenrode heidelibel

Steenrode heidelibel
 
De zoektocht ging verder en niet veel later stuitten wij op mijn 2e nieuwe soort namelijk een ove(n)rverse vuurlibel.
vuurlibel
 
vuurlibel
De eerste vlinders begonnen al rond te vliegen zoals: oranje luzernevlinder en hooibeestje. Maar goed een mannetje beekoeverlibel kon er ook nog wel bij, even later gevolgd door een vrouwtje!
De dag gaat al goed! Met al 3 nieuwe soorten
Beekoeverlibel M.

Beekoeverlibel Vr.
Als overige soorten hadden we hier nog grote keizerlibel, zwarte heidelibel, bloedrode heidelibel, blauwe glazemaker en paardenbijter. Maar de koek was nog niet op een speurtocht naar de zuidelijke heidelibel werd voortgezet totdat het verlossende woordje kwam van Corné.
Zuidelijke heidelibel

Zuidelijke heidelibel
 
Toen was iedereen tevreden en werd de aftocht met een tevreden gevoel geblazen.
Het was de bedoeling om naar het kleine riviertje 'De Swalmen' te gaan, voor de gaffellibel. Daar aangekomen zagen we een prachtig snelstromend water met veel bos er om heen en wat spaarzame plekken waar de zon scheen en waar we dan ook goed zochten. We vonden dan wel geen gaffel maar we een aantal weidebeekjuffers. We hadden ons na wat verder gelopen te hebben door de begroeiing heen gewerkt om daar te gaan wachtten. Richard en Corné ging daar postten, terwijl ik en Patrick door liepen naar een open plek waar het al meteen raak was. Een paar luide indianenkreten en wat belletjes volgden. Voordat Richard en Corné aangehobbeld kwamen. Een paar maal zagen we hem vliegen totdat hij aan de overkant ging zitten zodat we de gaffel mooi in beeld kregen en we wat bewijsplaatjes konden maken.
Gaffellibel
 Een paar bruine glazenmakers, goudvinken en wat ijsvogels waren aanwezig in en rond de beek.
Zo werd de wandeltocht langs De Swalmen beëindigd met nieuwe soort nummer 5.
Maar goed we hadden de gaffellibel binnen maar vraag niet hoe. Daarom wilden we daar wat ruimer de tijd voor nemen om richting het Roerdal te gaan. Met als mede-doelsoort kleine tanglibel. De gaffellibel was al snel binnen en had zijn stekkie al uitgekozen om te gaan zitten. Maar blijkbaar was het niet de bedoeling dat wij hem gingen fotograferen. Eerst maar een zoeken voor de Kleine tanglibel. Bij het desbetreffende strandje vonden wij voor/onder/na onze lunch geen Kleine tanglibel. En liepen we weer langzaam terug in de hoop op een Gaffellibel die wel wilde meewerken voor een foto. Ik liep al een beetje vooruit naar 'de plek' waardoor er na enige tijd een exemplaar zo vriendelijk was om naast mij te landden waardoor ik in zeer korte tijd drie foto's kon maken waarna hij/zij weer wegvloog.
De Roer

Weidebeekjuffer
Gaffellibel
 
We liepen langzamerhand weer richting de andere kant, toen we langs een plek kwamen, waar het miegelde van de citroenvlinders en met wat oranje luzernes er tussenDe kanaaljuffer ontbrak nog op de lijst en even later stonden we ongeveer oog in oog met een Kanaaljuffer! Soort nr 6. We hadden nog 1 gebiedje te gaan en wel bij Montfort. Daar was het na een tijdje lopen, zoeken en praten raak met een Tengere grasjuffer later gevolgd door de Bandheidelibel!
 
 
En zo eindigde deze dag met 7 nieuwe libellensoorten als gewoonlijk in de friettent.
 
 
Volgende week (hoop ik) een nieuw verhaal te schrijven over een dagje in Zuid-Friesland.Geen opmerkingen:

Een reactie posten