zaterdag 13 april 2013

Nieuwe jaar en levens-lijstsoorten en wat vlinders.

De weersvoorspellingen voor vandaag zagen er goed uit en had vrij genomen van werk om maar een mooie telling mee te kunnen maken. Ik was kwart over 7 op de telpost, en daar begon het al met 9 kemphanen, een paar lepelaars en wat witgatten.

Lepelaar

Een paar jongens van de VWG waren een bnp-ronde aan het doen en belden dat ze een Zomertaling hadden en 3 Krooneenden. Die zijn hier zeldzaam en er zijn alleen een paar escapes te vinden bij de eendenkooi van Oud-Alblas. Later vlogen deze op en mochten ze op de lijst en waren tegelijk een nieuwe telpostsoort #201
Krooneenden 2 man 1 vrouw
De telling werd voortgezet met een groepje Groenpootruiters, Zwarte ruiter en een paar mooie Zwarte sterns. Kokmeeuwen hadden er ook zin in en kon als dagtotaal afgesloten worden met ruim 1500 waarvan 3 Zwartkopmeeuwen. De zwaluwen gingen ook lekker en konden opgeschreven worden met een dagtotaal van: 53 Boerenzwaluwen en 4 Oeverzwaluwen. De dag ging goed en ik had al 10 nieuwe jaarlijstsoorten. Ondanks alles hadden we ook nog een vroege Gierzwaluw wat al echte aprilgevoelens gaf.
  Gierzwaluw
Als een klap op de vuurpijl kwamen er nog 2 roepende Europese Kanaries over, dit is een nieuwe lifer voor mij!
Verder had ik nog mijn eerste Zwarte roodstaart en daarmee was de trektelling een beetje ten einde.
De telling kun je hier vinden
 
We gingen nog even langs Patrick voor een aantal voorjaarsnachtvlinders, wat allemaal nieuwe soorten voor mij waren. Het betrof de volgende soorten: Nunvlinder,  Variabele voorjaarsuil en een
Tweestreep voorjaarsuil.
 Tweestreep voorjaarsuil
 
 Nunvlinder
 
 Variabele voorjaarsuil
 
Tweestreep voorjaarsuil 

 
Nadat we deze gefotografeerd en bekeken hadden kwamen we langs Gors-Landhoeve waar op een paar grutto's na niks zat. En reden we over de Zijdeweg waar we een wat Kleine vossen zagen en een Klein koolwitje vooral dat witje was een leuke en een verse.

 We reden nog even door het als Jonathan betitelde mooiste dorp van Nederland, Bleskensgraaf voor de eerste Huiszwaluwen die al gelijk druk bezig waren met hun nest.
De reis ging verder over 'de Donk' waar we hoorden dat er een Beflijster gemeld was bij het Kippenbos van Papendrecht. Na lang en uitgebreid speurwerk hadden we nog niets gevonden en besloten we de 'Alblasserwaardse vogels' jaarverslag 2012 maar op te halen bij het SNC van de Alblasserwaard.
Bij de poel in de heemtuin wilden we ons geluk beproeven op kikkers. Die daar al aanwezig waren. (behalve de Heikikker) Wel de Bruine kikker en de Bastaardkikker konden we vinden. en ook gelijk mooi fotograferen.
Bruine kikker
 
Verder hadden we nog wat vlinders zoals Kleine vos en Dagpauwoog. Op de terugweg de Beflijster nog geprobeerd maar helaas weer zonder resultaat. Wel een zingende Zwartkop en Tuinfluiter. En alsof dat nog niet genoeg was, Vlogen er ook nog 2 prachtig Adulte Zwartkopmeeuwen over, als afsluiting van deze prachtige dag, met een nieuwe soort op zak!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten