donderdag 20 februari 2014

Noord - Nederlandtour

Om 5uur uit je bed te gaan met een prettig vooruitzicht op de soorten die ik ging zien. Met Jonathan, Cornelis, Arie en de 'Molenaartjes' Een dagje met als hoogtepunt Vlieland. Na een rit over de Afsluitdijk werd er een poging gedaan om de Witbuikrotgans te vinden op 1 Rotgans na was er niets te zien. Met dat de zon hoger ging staan werden er voor ons kaartjes geregeld voor de pont vanuit Harlingen naar Vlieland.
Nadat we de auto in de parkeergarage geplant hadden scanden we de kaartjes in en kon de boottocht van 1.5 uur aanvaard worden. De telescopen werden opgesteld en algauw hadden we de eerste Eiders en ongeveer 100 Toppers. De Bruinvissen en Zeehonden werden ook af en toe op de foto gezet.

De haven van Harlingen achterlatend
Terwijl we wegvoeren hadden we een prachtig uitzicht.
Harlingen
Met veel inspanning werd er gezocht naar soorten op zee.
Na een lange boottocht waren we dan eindelijk OP Vlieland aangeland. Met een hele hoop Eiders achter de rug. De taxi stond al klaar wat achteraf een hele goede beslissing was. Na een kwartiertje waren we bij de doelsoort DE SNEEUWUIL. Hij was al meteen goed in beeld en de 2e werd ook al snel gevonden. Helaas zijn er altijd weer mensen die meer willen en zo ook deze keer toen hij 3 keer door dezelfde persoon opgestoten was. Ondanks dat heb ik ook nog mooie platen kunnen maken dankzij de 400mm lens van mr. Molenaar.
Taxi ri. Sneeuwuil
Nadat de fotoshoot op de Sneeuwuil beƫindigd was. Werd het tijd om weer terug te gaan. Zo waren we ongeveer 1uurtje op het eiland. Op de terugweg met de boot zat de 400mm er nog op en liet ik die kans niet onbenut.
Eider Vrouw

Eider Man 2kj

Eider man en vrouw

Eider man en vrouw

Eider man

Zwarte kraai (Zeeraaf)

Kokmeeuw

Kokmeeuw

Kokmeeuw zomerkleed

Kokmeeuw

Grote mantelmeeuw

Bij de haven zagen we nog een paar Kanoeten en Steenlopers

Voordat we naar de Zwibis gingen moeste we nog naar de Rotganzen voor Zwarte- en Witbuikrotganzen. De Witbuik was snel ontdekt en daarna de Zwarte ook. Uiteraard moest Cornelis nog even voor ringen zoeken die gelukkig 'snel' gevonden waren.De TomTom werd ingesteld op Drachten voor de Zwarte Ibis die we na een half uurtje rijden prachtig kunnen bekijken.Als laatste doelsoort hadden we op de lijst staan. De Kleine trap. Na een half uurtje rijden was het niet meteen binnen want ik zag hem pas na 10 minuten turen en de afstand en de foto's waren ook dramatisch.


Zo werd er nog even gestopt bij een spreeuwenspektakel waar we een Nonnnetje en een zooitje Toendrarietganzen hadden zo was deze dag weer ten einde. Met 4 nieuwe soorten. fam. Molenaar bedankt!


3 opmerkingen: